Deelnemers gezocht voor grootschalig fietsonderzoek

Meld je direct aan, klik hier.

Waarom onderzoek naar fietsgedrag?

De meeste mensen in Nederland leren al op jonge leeftijd fietsen, en gebruiken de fiets dagelijks. De wetenschappelijke kennis over fietsen is echter nog beperkt. Het Allegro team van de Technische Universiteit Delft onderzoekt het gedrag van voetgangers en fietsers. Zo kunnen we hun voorkeuren en keuzes beter leren begrijpen. Om onverwachte invloeden uit te sluiten willen we fietsers observeren in een zogenaamde gecontroleerde omgeving. We doen dit in een groot fietsexperiment. Tijdens dit experiment worden alle fietsbewegingen geobserveerd. Daarna analyseren we deze fietsbewegingen in detail, om het fietsgedrag te kunnen beschrijven met wiskundige modellen. Deze modellen kunnen gemeentes bijvoorbeeld helpen om ontwerpen van nieuwe infrastructuur te beoordelen. Ook kunnen de modellen worden gebruikt om het effect te voorspellen van het gebruik van andere typen fietsen.

Hoe verloopt het onderzoek?

U begint met het invullen van een vragenlijst om inzicht te krijgen in persoonlijke kenmerken en fietservaring, zodat we die kunnen koppelen aan uw fietsgedrag. Uw fiets wordt van een soort nummerbord voorzien en u moet een rode pet opzetten.
Er is een 160 m lang parcours uitgezet waar u op uw eigen fiets overheen moet fietsen. Videocamera’s aan het plafond nemen alle bewegingen van de fietsers op. Deze bewegingen worden op basis van de rode pet en het nummerbord automatisch gedetecteerd.
Het experiment bestaat uit sessies van 10 minuten fietsen, afgewisseld met (korte) pauzes. In totaal zal het experiment 3-4 uur duren, waarvan ongeveer 1,5 uur daadwerkelijk gefietst wordt. Aan het eind van het experiment krijgt u een vergoeding van 35 euro in de vorm van een vvv-tegoedkaart.

Hoe deel te nemen?

U kunt zich opgeven voor het ochtend- (8:30 – 12:30) of het middagexperiment (13:30 – 17:30). Voor elk van de twee experimenten zoeken we 100 deelnemers. U dient uw eigen fiets mee te nemen. Omdat we de invloed van het type fiets willen onderzoeken, vragen we u het type fiets op te geven waarmee u mee wilt doen (een ‘normale’ fiets, een elektrische fiets, een bakfiets of een racefiets). De bevestiging van uw deelname en het type fiets dat we u willen vragen mee te nemen ontvangt u in een bevestigingsmail voor aanvang van het experiment.

U kunt zich hier registreren. We waarderen uw deelname en ontvangen u graag op 25 april in Ahoy, Rotterdam!